pestenEr zijn heel veel mensen in onze maatschappij die gepest worden en helaas zijn dat niet alleen kinderen.

Waarom gebeurt dat?

Er zijn een aantal redenen voor.

Je ziet bij mensen die gepest worden een aantal persoonlijke eigenschappen:

Mensen met deze eigenschappen hebben een magnetische aantrekkingskracht op specifieke personen en vaak op mensen die zelf ook in het verleden gepest zijn. Vaak zijn dit de populairste uit de klas of op het werk of proberen dat te zijn. Natuurlijk is dit slechts om hun eigen onzekerheid te verbergen. Er moet echter wel snel ingegrepen worden om erger te voorkomen.

Zelf ben ik vroeger op de lagere en middelbare school ook gepest en heb dus een beetje andere kijk op deze situatie dan de meeste mensen, en ook vele hulpverleners op dit vlak. Dat maakt mij dus niet alleen een ervaringsdeskundige, maar ook een expert op dit vlak.

Ik was altijd een buitenbeetje en een gewillig slachtoffer omdat ik altijd inging op pesterijen, en scheldpartijen van die bullebakken. In mijn geval gebeurde dat niet eens om iets wat ik zelf verkeerd deed. Mijn vader was van een generatie waar het helemaal niet normaal was om elke dag te douchen en je goed te verzorgen. In zijn jeugd hadden huizen vaak helemaal geen douche. Hij was 59 jaar toen ik geboren werd. Ik had dus al een flinke achterstand op andere kinderen die een veel jongere vader hadden.

Zo gauw als hij op school kwam was ik dus gelijk het slachtoffer van pesterijen omdat hij op zijn zachts gezegd niet zo fris rook en ik daarop aangekeken werd, alsof ik ook zo vies was. Iets wat absoluut niet zo was en is, maar kinderen onderling zijn helaas keihard. En vanaf dat moment werd mij het leven zuur gemaakt op school.

Voor mij was dit dus een reden om zo snel mogelijk zelfstandig te worden, van school af te gaan en te gaan werken. Dat deed ik op mijn 11e jaar al in een verffabriek en op kermissen. Dat gaf mij het zelfvertrouwen wat veel gepeste kinderen en volwassenen missen. Ik werd buitengewoon gewaardeerd. Hierdoor vond ik de kracht om wanneer iemand mij pestte de bal terug te kaatsen en respect af te dwingen. Daardoor heb ik uiteindelijk 21 jaar leiding kunnen geven aan groepen mensen in diverse bedrijven, iets wat voor een pestslachtoffer natuurlijk onmogelijk is.

 

Hoe los je dat op?

Dat is dus ook het belangrijkste wat je moet doen bij iemand die de dupe is van pesterijen, het zelfvertrouwen vergroten en hen de waardering geven die ze verdienen. Het zijn vaak fantastische mensen en kinderen, maar helaas zijn zij door het tekort aan zelfvertrouwen de enige die dat niet zien.

Een goed voorbeeld was een medewerker die ik had in een bedrijf op de bloemenveiling van Aalsmeer. Deze man werkte al een tijdje in het bedrijf voordat ik er als leidinggevende arriveerde. Het viel mij op dat hij steeds hardop de groep mededeelde dat hij iets gedaan had en op die manier om waardering vroeg.

Ik heb hem apart genomen en gevraagd waarom hij dat toch deed en of hij wel in de gaten had hoe vreemd dat was. Hij had werkelijk geen idee! Dat was ook de reden waarom de groep hem min of meer negeerde. Ik heb hem daarop gerust gesteld door hem uit te leggen dat ik als leidinggevende heel goed wist hoe goed hij zijn werk deed. Daardoor groeide hij direct enorm als persoon. Hij heeft nooit meer hardop geroepen en ging vanaf dat moment weer met plezier naar zijn werk. Ook zijn collega’s waren erg blij met deze verandering en hij werd geaccepteerd in de groep.

Ook op een sportschool waar ik ooit op zat was een dergelijke situatie. Ik stond op een gegeven moment te praten met iemand die er sportte toen er een man bij kwam staan waarvan ik wist dat hij erg stotterde. Toen hij begon te spreken, veranderde dat al snel in stotteren. Ik heb toen mijn hand op zijn schouder gelegd en hem gezegd: “Joh, neem even rustig de tijd om te zeggen wat je wilt want ik luister naar je”. Hij heeft nooit meer in mijn aanwezigheid gestotterd.

Deze mensen hebben dus in het verleden en hun jeugd het gevoel gekregen alsof ze het nooit goed doen, waardoor hun zelfvertrouwen verdwijnt als sneeuw voor de zon. Het is voor hen daarom moeilijk om aansluiting te vinden bij de groep omdat zij zich daar niet veilig en geaccepteerd voelen. De angst om gepest te worden zit vaak heel diep. Ook hun ouders zijn vaak in hun jeugd het slachtoffer geweest van pesterijen en onbewust nemen kinderen dat gedrag vaak over.

Toch is dit eenvoudig af te leren waardoor kinderen en mensen enorm groeien en succesvol zijn. In mijn (praktijk) ervaring is dat in 4 sessie opgelost. Hierdoor veranderd niet alleen hun gedrag, maar ook hun houding. Ik heb ze al vanaf 8 jaar in mijn praktijk.

Wanneer jij mensen kent of iemand bent die gepest wordt, twijfel dan niet om contact op te nemen of deze blogpost te delen want pesten dient zo snel mogelijk te stoppen voordat iemand voor zijn leven lang met een trauma rondloopt wat hun hele leven blokkeert.

Wanneer jij jezelf wilt verlossen van deze situatie bel dan vandaag nog voor een afspraak 06 – 50 912 376

Gerard

www.taoistisch.nl

www.taoistisch.nl/blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *