Relatieproblemen

Claimgedrag

Er gaan veel dingen mis in relaties door onbewust aangeleerd gedrag. Een veel voorkomend probleem binnen relaties is claimgedrag. Er wordt veel mensen in hun jeugd aangeleerd dat men er alles aan moet doen om een gevonden partner te behouden. Maar dat lijkt veel meer op claimen dan echte liefde, ofwel jij bent mijn partner en ik laat je nooit meer gaan. Mensen houden dit lang vol, maar uiteindelijk zal zo’n relatie stuklopen. Mensen die één of meer claimrelaties hebben gehad zullen als gevolg hiervan vaak bindingsangst ontwikkelen, wat precies het tegenovergestelde is van claimen.

Uiterlijke verzorging

Een ander probleem is dat zolang men vrijgezel is, men zich leuk aankleed en aantrekkelijk maakt voor het andere geslacht en de eventuele partner. Totdat een relatie een vaste vorm krijgt, bij geboorte van een kind of sluiten van een huwelijk, dat men er van uitgaat dat de relatie nu automatisch eeuwigdurend zal zijn, waarna men zichzelf qua verzorging gaat verwaarlozen. Dit heeft vaak desastreuze gevolgen voor de relatie.

Communicatie

Ook communicatie is vaak een probleem, alsof mannen en vrouwen van een andere planeet komen. Niets is echter minder waar. Al eeuwen lang wordt ons aangeleerd dat mannen belangrijk zijn en vrouwen niet. Er zijn culturen waar dit pijnlijk duidelijk wordt gemaakt door vernederingen en straffen op te leggen aan vrouwen die zich niet aan, door mannen gemaakte, regels en wetten houden. Ja zelfs in 2016 gebeurt dit nog! Ook de media geeft ons die signalen. Reclames worden vaak gemaakt volgens stereotype rolmodellen. Net zoals pasgeboren jongetjes die blauwe en meisjes die roze kleding krijgen. Als vrouwen onbewust niet zo belangrijk zijn waarom zou je dan naar ze luisteren? Dat is de boodschap die wij krijgen opgedrongen.

Een oplossing

Dit zijn slechts enkele veel voorkomende, problemen in relaties. Toch kan het ook anders. Deze gedragspatronen kunnen met behulp van de Niranam methode doorbroken worden, wat een relatie een stuk leuker en spannender maakt en houdt. Een relatie waarin begrip en communicatie een hoofdrol spelen en men zich realiseert dat een relatie niet automatisch voor eeuwig is, maar inspanning vereist van beide partners.